Podróże kulinarne

Podróże kulinarne

Kolekcja „Podróże kulinarne” to unikatowe połączenie praktycznej wiedzy kulinarnej z ciekawostkami pozwalającymi poznać i odczuć różnorodny klimat i tradycje kuchni każdego z 25 krajów świata. Oprócz najsłynniejszych, wartych polecenia przepisów wybranego kraju, w każdym tomie Czytelnicy poznają także sekrety tworzenia typowych dla danej kuchni smakołyków, ich historie, obyczaje biesiadowania oraz najbardziej typowe potrawy i przyprawy.
Seria to fascynujące połączenie wątków historycznych i geografi cznych, wiedzy kulinarnej i zasad savoir-vivre’u. Przemierzając kolejne kraje, choćby Francję, Chiny, Meksyk, Grecję czy Włochy, Czytelnicy poznają bogatą kulturę regionów, niepowtarzalne tradycje kulinarne, przepisy i tajniki dobrego gotowania, wskazówki dietetyczne stosowane przez różne narody, a także oryginalne zasady zachowania się przy stole. „Podróże kulinarne” to pełne smaków i zapachów zaproszenie do wspólnego świętowania, bez granic i w dobrym towarzystwie.

Podróże kulinarne

Każdy tom zawiera działy:
PALCEM PO MAPIE – o kulinarnych regionach i ich charakterystyce
Z HISTORIĄ W TLE – o tradycji tworzenia potraw i typowych dla regionu produktach
NA TALERZU – o sposobach przyrządzania najpopularniejszych dań i napojów
WOKÓŁ STOŁU – o tradycjach biesiadowania, etykiecie i obyczajach kulinarnych
PRZEPISY – wybór najciekawszych przepisów z danej kuchni. Prostota wykonania
i znakomity smak potraw każdego z polecanych przepisów są gwarantowane